Ο  Α.Σ.  ΕΛΠΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ  ιδρύθηκε το 1961 στην περιοχή πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό Θες/νίκης εξ'ου και η πρώτη ονομασία του συλλόγου Α.Π.Σ. ΕΛΠΙΣ  Ν. ΣΤΑΘΜΟΥ. To άθλημα με το οποίο ξεκίνησε ο σύλλογος την ιστορική του διαδρομή ήταν το ποδόσφαιρο απ’ όπου ξεπήδησαν πολλά ταλέντα τα οποία απορροφήθηκαν από τους μεγαλύτερους συλλόγους.

Με το πέρασμα των χρόνων και με την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης ο σύλλογος πήρε τη σημερινή ονομασία αφού η δραστηριότητά του συγκεκριμενοποιήθηκε στην περιοχή του Καϊστρίου του Δήμου Αμπελοκήπων όπου μέχρι και σήμερα είναι η έδρα του. Η αύξηση του πληθυσμού και η ανάγκη της νεολαίας της περιοχής ώθησε του υπεύθυνους του συλλόγου στην δημιουργία και νέων κλάδων άθλησης.

Έτσι φθάνουμε στην δεκαετία του 1970 κατά την οποία ο σύλλογος αναπτύσσεται και  δημιουργεί εκτός του ποδοσφαίρου, Ανδρικό και Γυναικείο Βόλεϊ , Ανδρικό και Γυναικείο Μπάσκετ και τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Τα χρόνια περνάνε με τον Α. Σ. ΕΛΠΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ να έχει άλλοτε πρωταγωνιστικούς ρόλους και άλλοτε όχι στα αθλητικά δρώμενα της πόλης. Στη δεκαετία του 1990 το Δ.Σ. αποφασίζει το τμήμα του ποδοσφαίρου να συμμετέχει στην ένωση όλων των αθλητικών σωματείων του Δήμου για συγχώνευση με σκοπό τη δημιουργία μιας ισχυρής ποδοσφαιρικής ομάδας.

Έτσι ο σύλλογος συνεχίζει την πορεία του με τα τμήματα του Μπάσκετ και του Βόλεϊ καθώς εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον των περισσότερων παιδιών , φθάνοντας σήμερα να υπάρχουν ενεργά τα τμήματα Μπάσκετ Ανδρών , Βόλεϊ Ανδρών και Βόλεϊ Γυναικών σε όλα τα ηλικιακά επίπεδα. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά ο Α.Σ ΕΛΠΙΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ συμμετέχει σε όλα τα πρωταθλήματα (ακαδημιών, παμπαίδων, παγκορασίδων, παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων, ανδρών και γυναικών) πλην ελάχιστων εξαιρέσεων και δίνει πνοή και βήμα για άθληση στην νεολαία της περιοχής μας και όχι μόνο.

Από τα σπλάχνα του συλλόγου αναδείχθηκαν αθλητές που αγωνίστηκαν στην Α΄ Εθνική του Μπάσκετ και του Βόλεϊ καθώς και στις εθνικές ομάδες εφήβων παίδων και ανδρών.

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΒΟΛΕΪ