Για την Ελπίδα, η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος Νεανίδων της ΕΠΕΣΘ με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης πριν από λίγες μέρες, σήμανε και το «αντίο» στις αναπτυξιακές διοργανώσεις για μία από τις πλέον πετυχημένες γενιές αθλητριών που έβγαλε ελληνικός σύλλογος από τις ακαδημίες του. Η Ελπίδα έγινε σημείο αναφοράς για τα ηλικιακά πρωταθλήματα της χώρας, αφού από το 2011 μέχρι φέτος κατέκτησε 2 Πανελλήνια πρωταθλήματα Νεανίδων (2014, 2016), 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων (2013, 2014, 2015), ένα χάλκινο μετάλλιο σε Πανελλήνιο Νεανίδων (2015) και ένα αργυρό σε Πανελλήνιο Κορασίδων (2012). Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης έχει κατακτήσει οκτώ ηλικιακά πρωταθλήματα (3 νεανίδων, 2 κορασίδων, 3 παγκορασίδων) και ισάριθμα μετάλλια διαφορετικού χρώματος σε αυτές τις διοργανώσεις (2 νεανίδων, 4 κορασίδων και 2 παγκορασίδων).

Ολα αυτά τα χρόνια η Ελπίδα έχει πετύχει ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν, όπως αυτό του 2014 όταν έγινε ο μοναδικός σύλλογος που κατέκτησε όλα τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο σε μία χρονιά. Και η συνεχόμενη παρουσία σε όλες τις τελικές φάσεις των ηλικιακών διοργανώσεων είναι η απόδειξη ότι στον σύλλογο υπάρχει διάρκεια και αναδεικνύονται συνεχώς αθλήτριες από τις ακαδημίες καθώς και τα ταλέντα που έχουν έρθει με μεταγραφή.

Η «χρυσή» γενιά των αθλητριών που γεννήθηκαν από το 1995 μέχρι το 1998 είναι το καμάρι του συλλόγου, αφού πρωταγωνίστησαν στις κατακτήσεις τίτλων, βοήθησαν το σύλλογο να αναρριχηθεί από τις τοπικές κατηγορίες μέχρι την Α1 Γυναικών και αρκετές από αυτές φόρεσαν τη φανέλα των Εθνικών ομάδων. Αθλήτριες όπως οι Ηλιάνα Ιακωβίδου, Αντζελα Δέμπη, Ελένη Σουπιώνη, Αθήνα Καραμούτσα, Αννα Καλαντάτζε, Κατερίνα Παπάζογλου, Αθανασία Κουτούλα, Χριστίνα Πανταζή, Εβίτα Καρακατσιάνη, Μαρίνα Ντουμάνη, Αναστασία Σκεφαλέ, Αντριάνα Ιασωνίδου και πολλές ακόμη που συνεχίζουν σε άλλους συλλόγους, έγραψαν την ιστορία του τμήματος βόλεϊ της Ελπίδας.

Μαζί τους τα κορίτσια που ήλθαν στον σύλλογο σε μικρή ηλικία, όπως η αρχηγός της γυναικείας ομάδα Κατερίνα Μπολέτου και οι Μαρία Μπολέτου, Πηνελόπη Νώτη, Λιάνα Δάκου, Αλεξάνδρα Δροσοπούλου, Σταυρούλα Ντολοπούλου, Μάγδα Αμπεριάδου, Αννα Χυτίρογλου και Κωνσταντίνα Τσιφλικιώτη. Η Ελπίδα, για να τιμήσει την προσφορά τους, αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να πορευτεί στην Α1 έχοντας αρκετά από αυτά τα παιδιά στον βασικό κορμό της γυναικείας ομάδας.

Το 2017 έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος για τα αναπτυξιακά τμήματα και ανοίγει ένας καινούργιος. Οι υπεύθυνοι της Ελπίδας είναι αισιόδοξοι ότι τα νέα παιδιά που καλούνται να φορέσουν την… βαριά πράσινη φανέλα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν και να γράψουν τη δική τους ιστορία. Τα πρώτα δείγματα από τις ομάδες κορασίδων και παγκορασίδων είναι πολύ θετικά και υπόσχονται ότι το ταξίδι θα έχει συνέχεια.